Stołówka szkolna Szkoły Podstawowej nr 11 w Będzinie poleca
dwudaniowe obiady (zupa i drugie danie) dla klas I-VIII
oraz całodniowe wyżywienie (śniadanie, obiad, podwieczorek dla oddziału przedszkolnego.
Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu przez pracowników kuchni, wedle norm żywienia
oraz wartości kalorycznej dobranej ściśle do wieku dzieci.
KOSZTY POSIŁKÓW
Cena posiłków ustalana jest przez Dyrektora Szkoły w porozumieniu z Organem prowadzącym.
Odpłatność za posiłki:
SZKOŁA
W roku szkolnym 2021/2022 cena obiadu wynosi 4,00 zł.
Sposób obliczania wysokości opłaty:
ilość dni roboczych w miesiącu x 4,00 zł = kwota do zapłaty zł
np. za 20 dni x 4,00 zł= 80,00 zł
ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY
W roku szkolnym 2021/2022 cena poszczególnych posiłków wynosi:
- śniadanie – 2,00 zł,
- obiad – 4,00 zł,
- podwieczorek – 2,00 zł
Sposób obliczania wysokości opłaty:
ilość dni żywieniowych x koszt posiłków
WPŁATY ZA ŻYWIENIE DZIECKA
Wpłaty za żywienie dziecka należy dokonywać do 10 dnia każdego miesiąca (bezwzględnie należy przestrzegać tego terminu), wyłącznie na konto szkoły:
ING Bank Śląski 46 1050 1227 1000 0023 0093 3534
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH | |
1. Zboża zawierające gluten. | |
2. Skorupiaki i produkty pochodne. | |
3. Jaja i produkty pochodne. | |
4. Ryby i produkty pochodne. | |
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne. | |
6. Soja i pochodne. | |
7. Mleko i produkty pochodne. | |
8. Orzechy tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje. | |
9. Seler i produkty pochodne. | |
10. Sezam i produkty pochodne. | |
11. Dwutlenek siarki. | |
12. Łubin i pochodne. |
JADŁOSPIS 23.05.22 – 27.05.22 | ||
Poniedziałek 23.05 śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem | Pieczarkowa z makaronem na drobiu | kisiel truskawkowy |
pasztet drobiowy ,rzodkiewka | zabielana śmietaną , z zieleniną | chrupki kukurydziame |
płatki kukurydziane z mlekiem | kluski śląskie z mięsem i omastą | |
mlekiem , herbata z cytryną | z cebulką | |
kompot z owoców mieszanych | ||
Alergeny 1,7 | Alergeny 1,3,7,9 | Alergeny |
Wtorek 24.05 śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem | Wiejska z ziemniakami na wędzonce | mleczko waniliowe |
jajko na twardo ze | z zielenina , naleśniki z serem / | |
szczypiorkiem , kakao , | dżemem , | |
herbata owocowa | kompot z owoców mieszanych | |
Alergeny 1,3,7 | Alergeny 1,3,7,9 | Alergeny ,7 |
Środa 25.05 śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem | Kalafiorowa z zacierką na drobiu, | jogurt owocowy |
wędlina, sałata , pomidor | zabielana śmietaną z zieleniną | chrupki kukurydziane |
płatki owsiane na mleku , | gulasz wieprzowy , kasza jęczmienno | |
herbata z cytryną | gryczana , sałata z jogurtem | |
naturalnym , | ||
kompot z owoców mieszanych | ||
Alergeny 1,7 | Alergeny 1,3,7,9 | Alergeny 7 |
Czwartek 26.05 śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem | Żurek z jajkiem na drobiu , z | drożdżówka z owocami |
pasta rybna z makreli w | zieleniną , wątróbka drobiowa w | |
pomidorach , papryka | sosie , ziemniaki , ogórek kiszony | |
kawa z mlekiem , | kompot z owoców mieszanych | |
herbata owocowa | ||
Alergeny 1,3,4,7 | Alergeny 1,9 | Alergeny 1,3,7 |
Piątek 27.05 śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem | Krupnik z ryżu na kurczaku z | Sok Witaminka |
serek Danio , jabłko | zieleniną , filet z miruny panierowany , | |
herbata z cytryną | ziemniaki , marchewka z czosnkiem | |
kompot z owoców mieszanych | ||
Alergeny 1,7 | Alergeny 1,3,4,7,9 | Alergeny 9 |
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH: | ||
1. Zboża zawierające gluten. | ||
2. Skorupiaki i produkty pochodne. | ||
3. Jaja i produkty pochodne. | ||
4. Ryby i produkty pochodne. | ||
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne. | ||
6. Soja i pochodne. | ||
7. Mleko i produkty pochodne. | ||
8. Orzechy tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje. | ||
9. Seler i produkty pochodne. | ||
10. Sezam i produkty pochodne. | ||
11. Dwutlenek siarki. | ||
12. Łubin i pochodne. | ||
Procedura postępowania w czasie wydawania posiłków
w okresie epidemii
w Szkole Podstawowej nr 11 w Będzinie
- Ze stołówki usunięto zbędne dodatki, tj. pojemnik na cukier, pudełko na serwetki, wazony.
- Źródełka i fontanny wody pitnej na terenie szkoły zostały wyłączone, uczeń może przynieść własną butelkę z wodą.
- Organizując żywienie w placówce obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników:
a) odległość stanowisk pracy,
b) środki ochrony osobistej (maseczki, rękawiczki),
c) płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów. - Pracownicy kuchni utrzymują wysoką higienę, myją i dezynfekują stanowiska pracy, opakowania produktów, sprzęt kuchenny, naczynia stołowe oraz sztućce.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 60o C i wyparzyć w temperaturze 80oC.
- Uczniowie korzystają z posiłków na szkolnej jadalni.
- Wydawanie posiłków będzie się odbywać w sposób zmianowy, czyli od godz.11.00 uczniowie z poszczególnych klas będą przyprowadzani na szkolną jadalnię przez wyznaczonego nauczyciela. Po spożyciu posiłku uczniowie będą odprowadzani do klas.
- Po każdej klasie będzie się odbywać czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł.
- Uczniowie będą zasiadać przy stole w bezpiecznej odległości.
WYDAWANIE OBIADÓW
w czasie epidemii
- Przed spożyciem posiłku należy umyć ręce wodą i mydłem
- Po wejściu na szkolną stołówkę należy zająć wskazane miejsce i czekać na podanie posiłku przez pracownika stołówki
- Podczas pobytu na stołówce szkolnej należy zachować dystans społeczny.
Godziny wydawania posiłków
Klasa 1 A – godz. 11.00
Klasa 1 B – godz. 11.10
Klasa 2 A, 2B – godz. 11.20
Klasa 3 A, 3B – godz. 11.30
Klasa 4A, 4 B – godz. 11.40
Klasa 5A, 6 A, 6 B – godz. 12.35
Klasa 6 C, 7 a, 7 B, 8 A, 8 B – godz. 13.40
Wydawanie posiłków na szkolnej stołówce od 18 stycznia 2021 r.:
Klasa 1 A – godz. 11.00
Klasa 1 B – godz. 11.15
Klasa 2 A – godz. 11.30
Klasa 2 B – godz. 11.45
Klasa 3 A – godz. 12.00
Klasa 3 B – godz. 12.15
Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 roku oraz norm żywienia dla populacji polski i ich zastosowania z 2020 roku
Urozmaicenie –całodzienne jadłospisy powinny zawierać produkty z każdego poziomu Piramidy zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży oraz powinien być oparty o talerz zdrowia.
Naturalne składniki – zupy, sosy oraz potrawy powinny być sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.
Więcej warzyw i owoców – warzywa lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku. Warzyw powinno być więcej niż owoców.
Więcej ryb – tłuste ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powinny być podawane co najmniej jeden raz w tygodniu.
Odpowiednia ilość produktów mlecznych – codziennie w jadłospisie szkolnym powinny się znaleźć co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych.
Produkty zbożowe w każdym posiłku – produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku (śniadanie, obiad, podwieczorek) Według norm żywienia zaleca się zwiększenie w diecie udziału pro-duktów zbożowych z tzw. grubego przemiału np. kaszy gryczanej, ryżu brązowego, pieczywa graham.
Odpowiednie źródła białka – w jadłospisie powinna się znaleźć codziennie co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych. Dostępność odpowiednich napojów – zalecany jest dostęp wody pitnej dla każdego dziecka. Zalecane napoje to: woda, naturalne soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, herbatki owocowe. Napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml.
Ograniczenie potraw smażonych – zaleca się podawanie potraw smażonych nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Do smażenia zaleca się stosowanie oleju rzepakowego lub oleju z oliwy.
(Dz.U 2016 poz. 1154. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach)
TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI W WIEKU SZKOLNYM
- Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu
- Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
- Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirami – częściowo – serem).
- Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
- Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
- Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzy-stanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
- Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
- Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.