Skip to the content

Szkoła Podstawowa nr 11 im. Władysława Broniewskiego w Będzinie

Menu
  • Strona główna
  • Wydarzenia szkolne
  • O szkole
    • RODO
    • Zapytanie ofertowe
    • Historia
    • Patron
    • Integracja
    • Kadra
    • Dzwonki
    • Statut Szkoły
    • Profilaktyka
    • Biblioteka
    • Świetlica
    • Aktualne projekty
    • Pamiętamy81
  • Uczeń
    • E-Dziennik
      • KOMUNIKATY OD ADMINISTRATORÓW
    • Nauczanie zdalne
    • Rekrutacja do szkół średnich
    • Egzamin ósmoklasisty
    • Doradztwo zawodowe
    • Rzecznik Praw Ucznia
    • Samorząd Uczniowski
  • Rodzice
    • Zapisy do klas pierwszych
    • Informacje dla rodziców
    • Rada rodziców
    • Obiady
  • Informacje dot. COVID-19
  • Kontakt
  • Oddział przedszkolny
  • Deklaracja Dostępności
  • Logopeda

Obiady

Stołówka szkolna
Koszty posiłków
Wpłaty za żywienie dziecka
Alergeny w występujących produktach
Jadłospis
Procedura wydawania posiłków w okresie epidemii
Godziny wydawania obiadów w czasie epidemii
Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 roku oraz norm żywienia dla populacji polski i ich zastosowania z 2020 roku
Talerz zdrowego żywienia
Piramida zdrowego żywienia
Zasady żywieniowe dla dzieci w wieku szkolnym
Stołówka szkolna

Stołówka szkolna Szkoły Podstawowej nr 11 w Będzinie poleca
dwudaniowe obiady (zupa i drugie danie) dla klas I-VIII
oraz całodniowe wyżywienie (śniadanie, obiad, podwieczorek dla oddziału przedszkolnego.
Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu przez pracowników kuchni, wedle norm żywienia
oraz wartości kalorycznej dobranej ściśle do wieku dzieci.

Koszty posiłków

KOSZTY POSIŁKÓW

Cena posiłków ustalana jest przez Dyrektora Szkoły w porozumieniu z Organem prowadzącym.

Odpłatność za posiłki:

SZKOŁA

W roku szkolnym 2021/2022 cena obiadu wynosi  4,00 zł.

Sposób obliczania wysokości opłaty:

ilość dni roboczych w miesiącu x 4,00 zł = kwota do zapłaty zł

np. za 20 dni x 4,00 zł= 80,00 zł

ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY

W roku szkolnym 2021/2022 cena poszczególnych posiłków wynosi:

  • śniadanie – 2,00 zł,
  • obiad – 4,00 zł,
  • podwieczorek – 2,00 zł

Sposób obliczania wysokości opłaty:

ilość dni żywieniowych x koszt posiłków

Wpłaty za żywienie dziecka

WPŁATY ZA ŻYWIENIE DZIECKA

 

Wpłaty za żywienie dziecka należy dokonywać do 10 dnia każdego miesiąca (bezwzględnie należy przestrzegać tego terminu),  wyłącznie na konto szkoły:

 

ING Bank Śląski 46 1050 1227 1000 0023 0093 3534

Alergeny w występujących produktach

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH

 

1.       Zboża zawierające gluten.

2.       Skorupiaki i produkty pochodne.

3.       Jaja i produkty pochodne.

4.       Ryby i produkty pochodne.

5.       Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne.

6.       Soja i pochodne.

7.       Mleko i produkty pochodne.

8.       Orzechy tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje.

9.       Seler i produkty pochodne.

10.   Sezam i produkty pochodne.

11.   Dwutlenek siarki.

12.   Łubin i pochodne.

Jadłospis

JADŁOSPIS   23.05.22 – 27.05.22

Poniedziałek  23.05 śniadanieObiad Podwieczorek 
Pieczywo mieszane z masłemPieczarkowa z makaronem  na drobiukisiel truskawkowy 
pasztet drobiowy ,rzodkiewka zabielana śmietaną , z zieleniną chrupki kukurydziame 
płatki kukurydziane z mlekiemkluski śląskie z mięsem i omastą  
mlekiem , herbata z cytryną z cebulką  
 kompot z owoców mieszanych  
   
Alergeny 1,7Alergeny 1,3,7,9Alergeny 
   
   
Wtorek  24.05   śniadanie Obiad Podwieczorek 
Pieczywo mieszane z masłemWiejska z ziemniakami na wędzoncemleczko waniliowe 
jajko na twardo ze z zielenina , naleśniki z serem / 
szczypiorkiem , kakao ,dżemem , 
herbata owocowa kompot z owoców mieszanych  
   
   
Alergeny 1,3,7Alergeny 1,3,7,9Alergeny ,7
   
   
Środa   25.05  śniadanie Obiad Podwieczorek 
Pieczywo mieszane z masłemKalafiorowa z zacierką na drobiu, jogurt owocowy 
wędlina, sałata , pomidor zabielana śmietaną z zieleniną chrupki  kukurydziane 
płatki owsiane na mleku , gulasz wieprzowy , kasza jęczmienno 
herbata z cytryną gryczana , sałata z jogurtem  
 naturalnym , 
 kompot z owoców mieszanych  
Alergeny 1,7Alergeny 1,3,7,9Alergeny 7
   
   
Czwartek  26.05  śniadanieObiad Podwieczorek 
Pieczywo mieszane z masłemŻurek z jajkiem na drobiu , z drożdżówka z owocami 
pasta rybna z makreli w zieleniną , wątróbka drobiowa w  
pomidorach , paprykasosie , ziemniaki , ogórek kiszony  
kawa z mlekiem ,kompot z owoców mieszanych  
herbata owocowa  
   
Alergeny 1,3,4,7Alergeny 1,9Alergeny 1,3,7
   
   
Piątek    27.05  śniadanieObiad Podwieczorek 
Pieczywo mieszane z masłemKrupnik z ryżu na kurczaku z Sok Witaminka 
serek Danio , jabłko zieleniną , filet z miruny panierowany , 
herbata z cytryną ziemniaki , marchewka z czosnkiem 
 kompot z owoców mieszanych  
   
   
Alergeny 1,7Alergeny 1,3,4,7,9Alergeny 9
   
   
   
   
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH: 
   
1.       Zboża zawierające gluten.  
2.       Skorupiaki i produkty pochodne. 
3.       Jaja i produkty pochodne.  
4.       Ryby i produkty pochodne.  
5.       Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne. 
6.       Soja i pochodne.  
7.       Mleko i produkty pochodne.  
8.       Orzechy tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje. 
9.       Seler i produkty pochodne.  
10.   Sezam i produkty pochodne.  
11.   Dwutlenek siarki.  
12.   Łubin i pochodne.  
   
Procedura wydawania posiłków w okresie epidemii

Procedura postępowania w czasie wydawania posiłków

w okresie epidemii

w Szkole Podstawowej nr 11 w Będzinie

 

  1. Ze stołówki usunięto zbędne dodatki, tj. pojemnik na cukier, pudełko na serwetki, wazony.
  2. Źródełka i  fontanny wody pitnej na terenie szkoły zostały wyłączone, uczeń może przynieść własną butelkę z wodą.
  3. Organizując żywienie w placówce obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się  zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników:
    a)
    odległość stanowisk pracy,
    b) środki ochrony osobistej (maseczki, rękawiczki),
    c) płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
  4. Pracownicy kuchni utrzymują wysoką higienę,  myją i dezynfekują stanowiska pracy, opakowania produktów, sprzęt kuchenny, naczynia stołowe oraz sztućce.
  5. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 60o C i wyparzyć w temperaturze 80oC.
  6. Uczniowie korzystają z posiłków na szkolnej jadalni.
  7. Wydawanie posiłków będzie się odbywać w sposób zmianowy, czyli od godz.11.00 uczniowie z poszczególnych klas będą przyprowadzani na szkolną jadalnię przez wyznaczonego nauczyciela. Po spożyciu posiłku uczniowie będą odprowadzani do klas.
  8. Po każdej klasie  będzie się odbywać czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł.
  9. Uczniowie będą zasiadać przy stole w bezpiecznej odległości.
Godziny wydawania obiadów w czasie epidemii

WYDAWANIE OBIADÓW
w czasie epidemii

 

  • Przed spożyciem posiłku należy umyć ręce wodą i mydłem
  • Po wejściu na szkolną stołówkę należy zająć wskazane miejsce i czekać na podanie posiłku przez pracownika stołówki
  • Podczas pobytu na stołówce szkolnej należy zachować dystans społeczny.

 

Godziny wydawania posiłków

Klasa 1 A –  godz. 11.00

Klasa 1 B – godz. 11.10

Klasa 2 A, 2B – godz. 11.20

Klasa 3 A, 3B – godz. 11.30

Klasa 4A, 4 B – godz. 11.40

Klasa 5A, 6 A, 6 B – godz. 12.35

Klasa 6 C, 7 a, 7 B, 8 A, 8 B – godz. 13.40

                                                                                                                                      

Wydawanie posiłków na szkolnej stołówce od 18 stycznia 2021 r.:

Klasa 1 A – godz. 11.00

Klasa 1 B – godz. 11.15

Klasa 2 A – godz. 11.30

Klasa 2 B – godz. 11.45

Klasa 3 A – godz. 12.00

Klasa 3 B – godz. 12.15

 

Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 roku oraz norm żywienia dla populacji polski i ich zastosowania z 2020 roku

Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z 2016 roku oraz norm żywienia dla populacji polski i ich zastosowania z 2020 roku

 

Urozmaicenie –całodzienne jadłospisy powinny zawierać produkty z każdego poziomu Piramidy zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży oraz powinien być oparty o talerz zdrowia.

Naturalne składniki – zupy, sosy oraz potrawy powinny być sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.

Więcej warzyw i owoców – warzywa lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku. Warzyw powinno być więcej niż owoców.

Więcej ryb – tłuste ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powinny być podawane co najmniej jeden raz w tygodniu.

Odpowiednia ilość produktów mlecznych – codziennie w jadłospisie szkolnym powinny się znaleźć co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych.

Produkty zbożowe w każdym posiłku – produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku (śniadanie, obiad, podwieczorek) Według norm żywienia zaleca się zwiększenie w diecie udziału pro-duktów zbożowych z tzw. grubego przemiału np. kaszy gryczanej, ryżu brązowego, pieczywa graham.

Odpowiednie źródła białka – w jadłospisie powinna się znaleźć codziennie co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych. Dostępność odpowiednich napojów – zalecany jest dostęp wody pitnej dla każdego dziecka. Zalecane napoje to: woda, naturalne soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, herbatki owocowe. Napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml.

Ograniczenie potraw smażonych – zaleca się podawanie potraw smażonych nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Do smażenia zaleca się stosowanie oleju rzepakowego lub oleju z oliwy.

 

(Dz.U 2016 poz. 1154. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach)

 

Talerz zdrowego żywienia

TALERZ  ZDROWEGO  ŻYWIENIA

Piramida zdrowego żywienia

Zasady żywieniowe dla dzieci w wieku szkolnym

ZASADY  ŻYWIENIOWE DLA  DZIECI  W  WIEKU SZKOLNYM

  • Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu
  • Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
  • Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  • Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirami – częściowo – serem).
  • Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  • Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  • Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
  • Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzy-stanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
  • Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
  • Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.