Uczniowie klasy II b wykonali naturalny syrop wspierający odporność z imbiru, cytryny i miodu

Każdy z nich dostarczył odpowiednie rzeczy w celu wykonania zdrowego syropu nie tylko na kaszel, katar i przeziębienie, ale także profilaktycznego jego zastosowania

Do przygotowania syropu z imbiru, miodu i cytryny potrzebowaliśmy: 

  •  korzeń imbiru,
  • cytryna
  • 5 łyżek miodu (np. lipowego czy spadziowego). 

Cytryny należy pokroić w cienkie plasterki, układamy w słoiku. Imbir również kroimy w cieniutkie plastry.  W wyparzonym słoju układamy składniki warstwami. Można zacząć od imbiru, czyli – najpierw warstwa imbiru, potem warstwa plasterków cytryny, a następnie 5 łyżek miodu.
Znakomity syrop na kaszel, który ma dużo witaminy C, działa odkażająco, przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Dodany do ciepłej herbaty uśmierzy ból gardła i rozgrzeje organizm.